Facebook Pixel

Maksimalus radijo ryšio stotelių pokalbių atstumas

Radijo ryšio stotelių pokalbių astumas

Renkantis radijo ryšio stotelę, vienas svarbiausių kriterijų – jos pokalbių atstumas. Daugelis klientų, nori kuo tiksliau žinoti, koks realus veikimo nuotolis bus pasiriktos racijos, ką dažnu atveju, sunku pasakyti tiksliai, neišbandžius radijo ryšio stotelės konkrečioje aplinkoje. Nors gamintojai mėgsta pabrėžti maksimalų įrenginio ryšio atstumą, tai nereiškia, kad tokį atstumą jums pavyks pasiekti. Todėl gamintojai apsidraudžia ir nurodo ryšio atstumą su žodžiu „iki“, taigi ir pabrėžiamas atstumas yra labiau teorinis nei realus. Tiesa ta, kad didelę įtaką ryšio atstumui daro ne tik pasirinkta įranga, jos signalo tipas bei stiprumas, bet ir vietovės reljefas ar oro sąlygos.

VHF ar UHF?

Dažniausiai naudojami radijo ryšio stotelių dažnių diapazonai (kitaip vadinami dažnių juostomis) yra VHF (130-174 MHZ) ir UHF (400-50 MHz). VHF šifruojamas kaip Very High Frequency (labai aukštas dažnis) , o UHF kaip Ultra High Frequency (ultraaukštas dažnis). VHF dažnis geriau prasiskverbia pro įvairius objektus nei UHF ir sklinda beveik dvigubai toliau. Nors VHF bangos geriau įveikia kliūtis ir keliauja toliau, tai nereiškia, kad jos visada yra geresnis pasirinkimas, kadangi skiriasi signalų reakcijos į konstrukcijas. UHF bangos yra trumpesnės nei VHF, todėl geriau įveikia pastato erdves, o VHF signalus itin blokuoja pastatų viduje esantis metalas. Taigi:

  • jei radijo ryšio stotelę naudosite lauke, atviroje erdvėje – geriau rinktis VHF, nes jos signalas sklinda toliau.

  • jei radijo stotelę naudosite pastatuose, aplink juos, miestuose ar miškuose – geriau rinktis UHF, nes toks ryšio signalas geriau sklinda aplink statinius ir nėra taip blokuojamas kaip VHF.

Kai kurios radijo ryšio stotelės palaiko abi šias dažnių juostas, taigi diapazoną galite perjungti pagal tai, kokioje aplinkoje esate tuo metu. 

Verta atminti, kad kiekvieną kartą kai radijo ryšio signalas prasiskverbia pro objektą, jo stiprumas silpnėja ir kuo tankesnis objektas – tuo labiau, taigi mažėja ir signalo veikimo spindulys. Taip pat, radijo ryšį itin blokuoja metalas bei kalnai, pro kuriuos, radijo ryšys nepraeina. Dėl to rekomenduojama naudoti kuo ilgesnes nešiojamų radijo stotelių antenas, automobilyje naudoti išorinę radijo anteną, tvirtinamą ant stogo, o pastatuose (ant stogo) galima įsirengti bazines antenas, kurios užtikrins geresnį ryšio atstumą.

Radijo stotelių galingumas

Radijo stotelių signalo stiprumas, daugiausia priklauso nuo radijo ryšio stotelės išėjimo galios, kuri yra matuojama vatais (W). Kuo stipresnis signalas, tuo toliau jis gali nukeliauti, nes gali atlaikyti net kelis iš eilės perėjimus per kliūtis. Žemiau pateiktoje lentelėje galite matyti vidutinius radijo ryšio atstumus, atsižvelgiant į radijo ryšio stotelių galingumą bei signalo tipą.

Radijo ryšio stotelių atstumas

Taigi, jei norite kuo didesnio ryšio atstumo, rinkdamiesi radijo ryšio stotelę  būtinai atkreipkite dėmesį į aukščiau pateiktus parametrus. Taip pat, atminkite, kad radijo signalai silpnėja, kai stotelės akumuliatorius išsikrauna, todėl stenkitės palaikyti bateriją įkrautą. 

Reikia daugiau patarimų? Susisiekite su mumis,pasistengsime atsakyti į jums kylančius klausimus kaip įmanoma greičiau bei pasiūlysime geriausiai jūsų poreikį atitinkančius sprendimus.